wtorek, 15 grudnia 2020

100.Kto chce niech piecze.



Dzisiaj kilka przepisów na ciastka. 

1.20 dkg mąki pszennej,  30 dkg mąki ziemniaczanej,30 dkg margaryny,  20 dkg cukru pudru, 5 żółtek,  1 łyżka serka homogenizowanego ,( ja dałam jogurt ), wszystko posiekać i zagnieść, podzielić ciasto na 3 części . Ja do jednej części dodałąm 3 łyżki maku mielonego, do drugiej części prazony sezam, trzecia jest z nadzieniem orzechowym i powidłami, możecie też zetrzeć skórkę z cytryny co kto chce. Wałkować na ok.3mm i wykrawać foremkami.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec  180 st ok. 15-do 17 min. Ozdobić wedle uznania.

 

2. Z powyższego przepisu zostało 5 białek, jedno białko sobie oddzieliłam ( można zrobić lukier czy zamrozić i kiedyś zuzyć). To zrobimy ciastka kokoski.

4 białka ubić z 1 szklanką cukru i szczyptą soli na sztywno, dodać 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej i 30 dkg wiórków kokosowych, wymieszać łyżką . Blaszkę wyłozyć papierem do pieczenia i małą łyżeczką nakładać kulki. Piec w temp. 160 st, ok.15 min. Kokoski muszą się lekko zarumienić.

To moje pierniki z przepisu od "Moje wypieki " tkzw. "Piernik toruński " ale ciasto zarabiałam na początku listopada , troszkę robiłam foremkami a reszta to kostka piernikowa przełozona powidłami.Zdjęcia brak , jeszcze polukrować trzeba.


3.Kulki z orzeszkiem. 25 dkg margaryny, 25 dkg mąki ziemniaczanej, 10 dkg cukru pudru, 7,5 dkg mąki pszennej,  2 łyżki kakao, 1 mały cukier waniliowy, wszystko posiekać i zagnieść. W oryginale są orzechy laskowe . Malutkie kawałki ciasta formujemy na kulkę i wsadzamy do niej orzech laskowy tak aby orzech nie wystawał z ciasta, u mnie w środku jest ćwiartka orzecha włoskiego dlatego są owalne, ciastka mają być malutkie, są niesamowicie kruche. Oczywiście blaszkę wykładamy papierem, pieczemy 175 st ok.15 min.
4. Moje ulubione z masą orzechową.  30 dkg mąki pszennej, 25 dkg margaryny, 1 żółtko, 1 mały cukier waniliowy, 3 łyżki kwaśnej śmietany, wszystko siekamy i zagniatamy. Ciasto zawijamy folią i na całą noc do lodówki. Możemy wieczorem tez zrobić masę orzechową.

Masa orzechowa ; 20 dkg zmielonych orzechów włoskich, 6 łyżek miodu, 1 białko , 1/2 żółtka  ( ja daję tylko całe jajko ), 3-4 łyżek wody. Wymieszać i tez niech ta masa odstoi. Zarówno masa jak i ciasto pochodzą z innych przepisów. Następnego dnia wałkujemy ciasto na ok. 3mm, wykrawamy krążki i nadziewamy masą orzechową zlepiając jak pierogi, możecie też wykonać rogaliki , lub koperty. Można to ciasto tez nadziewać nutellą, makiem,.Blacha wyłożona papierem do pieczenia, piec 170 st do zarumienienia.

5. ciastka czarno-białe ,ten przepis wykorzystałam z opakowania po cukrze waniliowym. 

25 dkg mąki pszennej, 13 dkg masła, 1 mały cukier waniliowy, 1 jajko, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 1 łyżka mleka, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.Wymieszać mąkę,proszek,tłuszcz, jajko,cukier wan. i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części,  do jednej dodać kakao i mleko . Owinięte w folię ciasta włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Wałkować na grubość 5 mm i wycinać ciasteczka. Ze środka każdego wyciąć mniejsze i uzupełnić wzór tak, aby otrzymać dwukolorowe ciastko. Piec ok. 15-20 min w temp. 200 st.

Ktoś piecze ? jesli macie pytania to będę odpisywać, komórkę mam przy sobie.

Przepisy nie są moją własnością , są spisywane latami z mojego zeszytu do pieczenia. 

Można mieszać masło z margaryną, czasami trzeba ciasto trochę podsypać mąką lub tej maki troszkę dosypać, zależy od chłonności mąki, wielkości jajka itp. Smacznego. 

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze. Pozdrawiam.
 

46 komentarzy:

  1. I Ty to wszystko sama robiłaś??!!! Padłam z wrażenia! Jeżeli te ciasteczka tak smakują, jak wyglądają, to ja stąd nie wychodzę!;))
    Serdeczności i CiP podsyłam. :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewno, szybko się je robi.Nie chwaląc się ale są pyszne.odpozdrawiam dużo CiP.

      Usuń
  2. Musza pięknie pachnąc no i smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o Matko i córko kto to zje??? chyba do Wielkanocy Ci starczy. Fajnie je wszystkie ozdobiłaś. Ja do tego jestem kompletne beztalencie. Moje ciastka trzeba jeść z zamkniętymi oczami, bo o ile smak ujdzie w tłumie to wygląd to jakaś masakra !!
    Dzięki za przepisy
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć idzie do ludzi ,taki stary gest obdarowana, najstarszy wnuk będzie to swoje zje, jak coś upieczesz to się pochwal.

      Usuń
  4. Chyba dla pułku wojska tyle ciasteczek! :-)))) Ja tylko upiekę pierniczki i maślane z wiśnią i lukrem, i starczy!
    A strona Moich wypieków, to w tym względzie akurat jest bezbłędna. Zawsze się wszystko udaje!
    Macham Pracusiu! :-))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka tradycja, rekord ma moja bratowa ponad 20 gatunków. Ciasteczka się rozejda, pozdrawiam.

      Usuń
  5. Ale różnorodność! Wow, chylę nisko czoła. Ale aż zazdroszczę tych pyszności, bo jestem strasznym łasuchem, zwłaszcza jeśli chodzi o ciastka :)). Dziękuje Ulcia za przepisy.
    Miłego wieczoru!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co, same sprawdzone przepisy, taka tradycja pieczenia ciastek, pozdrawiam.

      Usuń
  6. Jestem pod wrażeniem.Tyle pyszności.
    Dziękuję za przepisy.Wypróbuję z pewnością.Na początek jeden może dwa.
    Pozdrawiam.Nowa zaglądająca-iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, życzę miłego pieczenia, proszę o podanie adresu bloga.

      Usuń
    2. Witam.Nie prowadzę bloga.
      Trochę robię na drutach.
      Wszystkiego dobrego.

      Usuń
    3. Dziękuję, a może warto założyć bloga i chwalić się udziergami.Pozdrawiam.

      Usuń
  7. Przepięknie wyglądają i znakomicie zapewne smakują, ilość i różnorodność też robi wrażenie, ale...nie dam się skusić, za leniwa jestem;))).
    Z ciast u mnie będzie tylko
    "fałszywy" piernik, ciasto makowe i sernik lub torcik bezowy, zależy co sobie domownicy wybiorą.
    Serdeczności ślę:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciastka u nas muszą być,będzie jeszcze makowiec na drożdżowym cieście i może coś z galaretką dla wnuków, pozdrowka.

      Usuń
  8. Wybór całkiem spory. U mnie z ciasteczek świątecznych to amoniaczki, których część pójdzie na wymianę na pierniczki. W ciastach będzie większy wybór.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wśród mojego rodzeństwa nadal została ciasteczkowa tradycja,część pójdzie do tych co nie znają tego, Ci z kolei przynoszą nam uszka i pierogi które jemy przed świętami lub po świętach.Pozdrawiam.

      Usuń
  9. Z takim zapasem nie pozostaje nic innego jak otworzyć cukiernię ;)) Przyznaję się, że ja co roku też wypiekalam mnóstwo różnych ciasteczek, do tego makowce drożdżowe i na biszkopcie, keksy, piaskowe oraz obowiązkowo torty. W tym roku jest inaczej i trochę dziwnie się czuję. Jeszcze się nie zdecydowałam czy jest fajnie, bo czasu więcej... Czy wręcz przeciwnie...? ;) Jest jak jest! Czy takie ciche i spokojne święta są fajne, napiszę po gwiazdce ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ochota na tradycyjne c7asteczka była, jeszcze jedne chce zrobić.Ciche święta to nie będą, będzie córka, kolejne święto syn a 12 latek zostanie na 2 tygodnie, będzie miał kontakt z małymi, pozdrawiam.

      Usuń
  10. o kurcze, wyglądają mega apetycznie! niestety, gotować kocham, wszystko mi wychodzi, ale do pieczenia.. uh...

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka ciastkarnia. Cudne ciasteczka. Ja od soboty będę część słodkości piekła. Dziękuję , że dzielisz się przepisem. Pozdrawiam przedświątecznie 🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, pochwal się co uciekłaś, 🍪🍩🍪🍩

      Usuń
  12. Mniam :) chetnie skorzystam z któregoś przepisu a te jasno-brązowe tez robie :) pyszne i ładnie wygladaja... szkoda tylko ze nie mam gdzie zmielić orzechów ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przez maszynkę do mielenia mięsa, ja mam taką starą maszynkę na korbke.Po,drawiam.

      Usuń
    2. Można też włożyć do torebki foliowej i walić tłuczkiem do mięsa :-)

      Usuń
  13. Ula! Ślinotoku dostałam na widok tylu pyszności i natychmiast musiałam sobie wziąć coś słodkiego! Padło na kostkę czekolady:) Ciasteczek nie miałam w planie, ale nie wiem... Twoje tak wyglądają apetycznie, że za nic nie ręczę ;) Buziaki i duuużo CiP!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To do dzieła, dzuekuje za pochwałę, jeszcze jedne muszę zrobić, takie maślane przez maszynkę.

      Usuń
  14. Super ciastka, bardzo dużo! Ja jestem na etapie sprzątania teraz. W tym roku tylko trzy osoby będą i chcę upiec sernik i rożki z dżemem figowym i może jeszcze ciastka karobowe :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, u nas taka tradycja, sporo rozdam, będzie wnuk to też sporo zje,pozdrawiam.

      Usuń
  15. jakie piękne <3 i jak smakują tak jak wygladają to biorę w ciemno kilogram! :D <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale smakowitości. Takie domowe wypieki smakują najlepiej.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, co domowe to domowe, lubię je robić,Pozdrawiam.

      Usuń
  17. Witaj,serdecznie dziekuje za odwiedziny i swietnie,ze podalas przepisy,skorzystam,pozdrawiam cieplo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, to się pochwal wypiekami.Pozdrawiam.

      Usuń
  18. Ależ snakowita kolekcja! Dużo ich, ale takie pychoty na pewno prędko poznikają;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest trochę, nie każdy ma taką tradycję, pójdę do sąsiadów, syn A,córki a trochę zjedzą. Pozdrawiam.

      Usuń
  19. Świetne przepisy :D Koniecznie będę musiała któryś wypróbować :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ile słodkości. Moich kilka pierników przy Tobie to pikuś :). Zastanawia mnie tylko, kiedy Ty na to wszystko znalazłaś czas.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcześniej robiłam inne prace, popołudniu, a co tam, zrobiło się.

      Usuń