Sezon śliwek i jabłek w pełni więc dzisiaj ciasto drożdzowe dla leniwych.
1/2 szklanki oleju, 1szklanka mleka, 1 szklanka cukru, 3 całe jajka, szczypta soli,5 dkg drożdży wrzucić wieczorem do garnka lub miski i zostawić na całą noc (NIE WOLNO MIESZAC ANI UGNIATAĆ ).
Rano dosypac 1/2 kg mąki ,wyrobić hakami miksera i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, po kilku minutach można poukładać połówki śliwek lub plasterki jabłek i posypać kruszonką.
Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika I dopiero włączamy na 170 st.pieczemy ok.1 godziny na suchy patyczek.
Do ciasta możecie też dodać startą skórkę z cytryny i nie dawać żadnych owoców też dobre ,można sobie później posmarować dżemem i do tego mleko, tak jadł ś.p.moj ślubny.
SZKLANKA TO U MNIE OK 250 G. TAKA TA STARA CO TO DO UCHWYTOW SIE JĄ WKLADAŁO.
Dziecka były na obiadku to była okazja do pieczenia, część dałam jeszcze do domu,sąsiadkę poczęstowałam i mam jeszcze na jutro do kawy.
Może ten przepis już był? To dla przypomnienia.Pozdrawiam.
WOW! Muszę wypróbować ten przepis. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju ciasta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do obejrzenia mojego nowego obrazu :)
Dziękuję bardzo, pozdrawiam.
UsuńPrzepis dla mnie,czy może być mleko roślinne ?
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i pozdrawiam
Myślę że tak, nie próbowałam. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńMoże napisze tak, jeśli już cokolwiek piekłaś z mlekiem roślinnym to jak najbardziej, jak nie to próbuj z połowy przepisu.
UsuńMam podobny przepis od koleżanki, tylko od razu się wszystko miesza i zalewa gorącym mlekiem, zawsze wychodzi.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda twój placek, mniam!!!
Dziękuję, pozdrawiam serdecznie.
Usuńinteresujący przepis, a z słodzikiem można?
OdpowiedzUsuńCzy słodzik? Nie wiem ale xylitol z odrobiną cukru mieszają bądź erytrol.pozdrawiam.
UsuńSuper, że tyle osób mogło skosztować Twoich wypieków :)
OdpowiedzUsuńŚwietny, prosty przepis. Takie lubię :)
Dziękuję pięknie, pozdrawiam.
UsuńCudownego tygodnia życzę :) Również pozdrawiam!
UsuńWzajemnie, pozdrawiam.
UsuńMuszę zrobić . Drożdżówka wygląda super. Pozdrawiam serdecznie 🌺🌺🌺🌺
OdpowiedzUsuńOdkąd dostalam ten przepis zawsze się udaje, pozdrawiam serdecznie.
UsuńBardzo zachęcająco wygląda to ciasto - muszę spróbować je zrobić.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, można również rano zacząć a popołudniu dodać mąkę I piec.Pozdrawiam.
UsuńDzięki za przepis. Drożdżowe ze śliwkami bardzo lubię, ale jeżeli chodzi o pieczenie to ja kompletny laik jestem !!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Aniu, to ciasto musi wyjść, nie ma innej możliwości, koleżanka je piecze często z różnymi dodatkami.Pozdrawiam serdecznie.
UsuńBBM: Tyle czasu nie piekłam żadnego ciasta, że chyba i teraz się nie odważę. A przepis prosty! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBBM, to ciasto musi być, pozdrawiam serdecznie.
UsuńA tego przepisu nie znałam, zapisuje do wypróbowania, bo te drożdżowe unikam jak tylko mogę;) dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPróbuj Reniu, wyjdzie na 100 %, pozdrawiam serdecznie.
UsuńO rany, ale się głodna zrobiłam. Tą drożdżówka jest wspaniała. Prosta i smaczna, bo ja to zawsze coś muszę na kombinować 😉😏
OdpowiedzUsuńGorące uściski i pozdrawiam 😘
Dziękuję, jest prosta warto ją robic.
UsuńWygląda obłędnie, zjadłabym pewnie parę kawałków. No bo tak szczerze, to ze mnie niezły łasuch, nie jem mięsa, ale słodycze... ach moja słabość. Postaw mi takie ciasto przed nosem, zjem kawałek, nieśmiało poproszę o drugi... potem już cała czerwona ze wstydu zapytam o trzeci. hahahahaha No, a co z jednym na wynos... tez się przyda. hahahahahahahaha Dobrze, że sporo się ruszam i cukier ok. :D Pozdrawiam Cię najserdeczniej, jak tylko się da, pięknego dnia, przytulam mooocnoooo. <3 :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie, jedz do woli, pozdrawiam cieplutko.
UsuńPysznie wygląda i pewnie tak smakuje. Bardzo lubię takie ciasto.
OdpowiedzUsuńMiłego tygodnia życzę:)
Tak Lucynko,jeszcze lekko ciepłe konsumowałam,pozdrawiam serdecznie.
UsuńLubię ciasto drożdżowe. A do tego śliwki - mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie, tylko piecz, pozdrawiam.
UsuńZapisuję, bo lubię ciasta proste, są najsmaczniejsze.
OdpowiedzUsuńRacja Basiu, też takie lubię, pozdrawiam serdecznie
UsuńŚliwki węgierki to jedna z rzeczy, których najbardziej brakuje mi na emigracji. Tutaj w Anglii są trudno dostępne, ale zawsze staram się choć raz w sezonie zajechać do polskiego sklepu i trochę nabyć.
OdpowiedzUsuńTo ciasto było z innymi śliwkami ale też dobrymi, pozdrawiam cieplutko.
UsuńKiedyś piekłem sporo, ale obecnie jakoś brak mi do tego motywacji. Jak się mieszka samemu, to nawet najmniejsza blacha daje wielgachne ciasto. Ale może takie sobie upiekę, narobiłaś mi ochoty!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Maksiu i ja mało piekę ale jak mają przyjechać dzieci z rodzinami to już piekę.Pozdrawiam.
UsuńUleńko dziękuję za ten przepis, właśnie przytargałam reklamówkę śliwek od sąsiada 🙂 mam nadzieję że mi wyjdzie 😉
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam.
Marylko ,musi wyjść, chyba wiesz ze śliwki skórką do ciasta ,jeszcze troszkę posypie tartą bułką, powodzenia,pozdrawiam.
UsuńUwielbiam ciasta drożdżowe - te ze śliwkami chyba najbardziej, więc myślę, że chętnie skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńTo tylko życzyć powodzenia i smacznego
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Uwielbiam ciasta ze śliwkami. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam, czy na kruchym spodzie ,czy ucierane ,pozdrawiam cieplutko.
UsuńJak to apetycznie wygląda! Nic, tylko jeść! Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, pozdrawiam serdecznie.
UsuńO mniam! Aż tak prostego przepisu na drożdżowe nie widziałam, a że uwielbiamy drożdżowe to 🤩... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo spróbuj upiec, pozdrawiam serdecznie 😘
UsuńO! Fajny przepis - dzięki. Buziaki dla Ciebie :)
OdpowiedzUsuńA proszę bardzo, pozdrawiam cieplutko.
UsuńSpóżniłam się... i pewnie dla mnie już nic nie zostało :-))
OdpowiedzUsuńBędzie nowe to zaproszę, pozdrawiam cieplutko.
UsuńZa dzieciaka zawsze wyjadałam kruszonkę xD
OdpowiedzUsuńDziękuję, u mnie to były tkzw.posypki, takie kawałki innej kruszonką,te dopiero się dobrze szarpało z ciasta.Pozdrawiam.
Usuńo i wypróbuje jak tylko zamieszać i wyjdzie to jestem za :) pozdrawiam serdecznie wygląda ciacho apetycznie
OdpowiedzUsuńDziękuję, powodzenia,pozdrawiam.
UsuńPysznie wygląda! Pozdrawiam Cię serdecznie i zapraszam do mnie ♥️
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, pozdrawiam.
UsuńSmacznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, pozdrawiam.
UsuńZnam podobny przepis, ciasto było pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie, pozdrawiam.
UsuńWow jakiś smakołyk !! przepis zapisałam bo prosty. Dziękuję i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńTylko piec, pozdrawiam serdecznie.
Usuń