poniedziałek, 23 września 2024

283.Na jesienne i inne dni.



 Sezon śliwek i jabłek w pełni więc dzisiaj ciasto drożdzowe dla leniwych.

1/2 szklanki oleju, 1szklanka mleka, 1 szklanka cukru, 3 całe jajka, szczypta soli,5 dkg drożdży  wrzucić wieczorem do garnka lub miski i zostawić na całą noc (NIE WOLNO MIESZAC ANI UGNIATAĆ ).

Rano dosypac 1/2 kg mąki ,wyrobić hakami miksera  i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, po kilku minutach można poukładać  połówki śliwek lub plasterki jabłek i posypać kruszonką.

Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika I dopiero włączamy na 170 st.pieczemy ok.1 godziny na suchy patyczek.

Do ciasta możecie też dodać startą skórkę z cytryny i nie dawać żadnych owoców też dobre ,można sobie później posmarować dżemem i do tego mleko, tak jadł ś.p.moj ślubny.

SZKLANKA TO U MNIE OK 250 G. TAKA TA STARA CO TO DO UCHWYTOW SIE JĄ WKLADAŁO.

Dziecka były na obiadku to była okazja do pieczenia, część dałam jeszcze do domu,sąsiadkę poczęstowałam i mam jeszcze na jutro do kawy.


Może ten przepis już był? To dla przypomnienia.Pozdrawiam. 

63 komentarze:

  1. WOW! Muszę wypróbować ten przepis. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju ciasta.
    Pozdrawiam i zapraszam do obejrzenia mojego nowego obrazu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis dla mnie,czy może być mleko roślinne ?
    Bardzo dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że tak, nie próbowałam. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Może napisze tak, jeśli już cokolwiek piekłaś z mlekiem roślinnym to jak najbardziej, jak nie to próbuj z połowy przepisu.

      Usuń
  3. Mam podobny przepis od koleżanki, tylko od razu się wszystko miesza i zalewa gorącym mlekiem, zawsze wychodzi.
    Bardzo apetycznie wygląda twój placek, mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. interesujący przepis, a z słodzikiem można?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy słodzik? Nie wiem ale xylitol z odrobiną cukru mieszają bądź erytrol.pozdrawiam.

      Usuń
  5. Super, że tyle osób mogło skosztować Twoich wypieków :)
    Świetny, prosty przepis. Takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę zrobić . Drożdżówka wygląda super. Pozdrawiam serdecznie 🌺🌺🌺🌺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odkąd dostalam ten przepis zawsze się udaje, pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. Bardzo zachęcająco wygląda to ciasto - muszę spróbować je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, można również rano zacząć a popołudniu dodać mąkę I piec.Pozdrawiam.

      Usuń
  8. Dzięki za przepis. Drożdżowe ze śliwkami bardzo lubię, ale jeżeli chodzi o pieczenie to ja kompletny laik jestem !!!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, to ciasto musi wyjść, nie ma innej możliwości, koleżanka je piecze często z różnymi dodatkami.Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  9. BBM: Tyle czasu nie piekłam żadnego ciasta, że chyba i teraz się nie odważę. A przepis prosty! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. A tego przepisu nie znałam, zapisuje do wypróbowania, bo te drożdżowe unikam jak tylko mogę;) dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbuj Reniu, wyjdzie na 100 %, pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  11. O rany, ale się głodna zrobiłam. Tą drożdżówka jest wspaniała. Prosta i smaczna, bo ja to zawsze coś muszę na kombinować 😉😏
    Gorące uściski i pozdrawiam 😘

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda obłędnie, zjadłabym pewnie parę kawałków. No bo tak szczerze, to ze mnie niezły łasuch, nie jem mięsa, ale słodycze... ach moja słabość. Postaw mi takie ciasto przed nosem, zjem kawałek, nieśmiało poproszę o drugi... potem już cała czerwona ze wstydu zapytam o trzeci. hahahahaha No, a co z jednym na wynos... tez się przyda. hahahahahahahaha Dobrze, że sporo się ruszam i cukier ok. :D Pozdrawiam Cię najserdeczniej, jak tylko się da, pięknego dnia, przytulam mooocnoooo. <3 :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie, jedz do woli, pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  13. Pysznie wygląda i pewnie tak smakuje. Bardzo lubię takie ciasto.
    Miłego tygodnia życzę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Lucynko,jeszcze lekko ciepłe konsumowałam,pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  14. Lubię ciasto drożdżowe. A do tego śliwki - mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zapisuję, bo lubię ciasta proste, są najsmaczniejsze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja Basiu, też takie lubię, pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  16. Śliwki węgierki to jedna z rzeczy, których najbardziej brakuje mi na emigracji. Tutaj w Anglii są trudno dostępne, ale zawsze staram się choć raz w sezonie zajechać do polskiego sklepu i trochę nabyć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto było z innymi śliwkami ale też dobrymi, pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  17. Kiedyś piekłem sporo, ale obecnie jakoś brak mi do tego motywacji. Jak się mieszka samemu, to nawet najmniejsza blacha daje wielgachne ciasto. Ale może takie sobie upiekę, narobiłaś mi ochoty!
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maksiu i ja mało piekę ale jak mają przyjechać dzieci z rodzinami to już piekę.Pozdrawiam.

      Usuń
  18. Uleńko dziękuję za ten przepis, właśnie przytargałam reklamówkę śliwek od sąsiada 🙂 mam nadzieję że mi wyjdzie 😉
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marylko ,musi wyjść, chyba wiesz ze śliwki skórką do ciasta ,jeszcze troszkę posypie tartą bułką, powodzenia,pozdrawiam.

      Usuń
  19. Uwielbiam ciasta drożdżowe - te ze śliwkami chyba najbardziej, więc myślę, że chętnie skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tylko życzyć powodzenia i smacznego
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  20. Uwielbiam ciasta ze śliwkami. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam, czy na kruchym spodzie ,czy ucierane ,pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  21. Jak to apetycznie wygląda! Nic, tylko jeść! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  22. O mniam! Aż tak prostego przepisu na drożdżowe nie widziałam, a że uwielbiamy drożdżowe to 🤩... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. O! Fajny przepis - dzięki. Buziaki dla Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Spóżniłam się... i pewnie dla mnie już nic nie zostało :-))

    OdpowiedzUsuń
  25. Za dzieciaka zawsze wyjadałam kruszonkę xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, u mnie to były tkzw.posypki, takie kawałki innej kruszonką,te dopiero się dobrze szarpało z ciasta.Pozdrawiam.

      Usuń
  26. o i wypróbuje jak tylko zamieszać i wyjdzie to jestem za :) pozdrawiam serdecznie wygląda ciacho apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  27. Pysznie wygląda! Pozdrawiam Cię serdecznie i zapraszam do mnie ♥️

    OdpowiedzUsuń
  28. Znam podobny przepis, ciasto było pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Wow jakiś smakołyk !! przepis zapisałam bo prosty. Dziękuję i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń