sobota, 6 września 2025

331.Rękodzieło i przysłowia albo...wrzesień.

 Kolejny miesiąc i kolejna zabawa u Splocika :https://splocik2.blogspot.com/2025/09/rekodzielo-i-przyslowia-albo3-wrzesien.html?m=1

1.Przysłowie 

Wiele ostu we wrześniu wróży pogodną jesień.

2. Cytat 

Pasja to potężna moc, która pozwoli przezwyciężyć wszystkie trudności. Jeśli kochasz to, co robisz, znajdziesz sens swojego życia - i nieważne, co nim będzie, ważne, abyś robił to, co kochasz". - Krzysztof Puwalski .

Praktycznie pasuje cały cytat ,lubię robić przetwory, nie wyobrażam sobie aby ich nie robić, może i głupia jestem że tyle robię ale sporo ich wychodzi z domu,a to córka coś weźmie, synowa do degustacji też dostanie, u bratowej pomroziło owoce to też kilka sloiczkow przekazałam i tak się wyzbywam.Do zabawy zgłaszam powidła które robiłam 2 razy , te są z śliwek od synowej.

Wydrylowane.

Do brytfanki,troszkę dodałam cukru i sok z 1 cytryny ,postały tak całą noc a rano do piekarnika.

Po godzinie pieczenia w piekarniku odebrałam ok.0,5 l soku który też zapasteryzowałam ,jest pyszny.

I tyle się ostało,to czerwonawe to sok.

Mam nadzieję że organizatorka zaliczy taką pracę.Kocham to robić i już.

To jeszcze różyczka z ogrodu siostry ,jak ich nie było podlewałam im kwiatki a przy okazji zrywałam sobie maliny bo resztę to mają na działce.

Tyle na dzisiaj, za oknem pochmurno i będzie padać, dzięki za komentarze I odwiedziny, pozdrawiam. 

29 komentarzy:

  1. Powidła śliwkowe to pychota. Myślę, że jak najbardziej kwalifikują się jako ilustracja cytatu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ważne że pasjami je robisz , nie ważne że mało co u Ciebie zostaje. Ważne że kochasz to co robisz . Swoją drogą to otwierając te słoiczki zimą na pewno te powidła i sok smakują wybornie !!!. W sumie to Ci zazdroszczę że masz już ta zabawę z głowy, ja nadal myślę :-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu, nie wyobrażam sobie tego nie robić i nie mieć.Zresztą 80%towaru dostalam a co za dużo to rozdałam.Pozdrawiam .

      Usuń
  3. Trafna realizacja hasła- cytatu. Prezentacja doskonała!
    Ja już zrezygnowałam z przetwórstwa. Jedyne co robię - to przecier pomidorowy i gruszki w occie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jeśli dostalam to trzeba zrobić a nawet jakbym musiała kupić to też bym robiła, pozdrawiam.

      Usuń
  4. Też sobie nie wyobrażam spiżarni bez darów natury zamkniętych w słoikach;) ciągle i zawsze zaprawiam to co się da, ale wiem, ze w zimie będzie pysznie i zdrowo:) Powidła jeszcze przede mną;) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym bardziej że owoce, trochę ogorkow I sporo cukinii dostalam od rodziny, pozdrawiam.

      Usuń
  5. W tym roku chcę zająć się organizowaniem mojej domowej spiżarni, takiej z prawdziwego zdarzenia, jaką moja Mama miała kiedy byłam dzieckiem i mam bardzo ambitny plan zrobić również powidła ! Dziękuje za instruktaż krok po kroku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny ,życzę powodzenia z spiżarnią, pozdrawiam.

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoja pasja jest super i jeszcze tak smakowita. Podziwiam. Przepis doskonały i chyba skuszę sie na tak robione powidła. Brawo Urszulko ! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdradzisz :-) w jakiej temperaturze prażysz sliwki? Z góry bardzo dziekuję :-)

      Usuń
    2. Powodzenia Bożenko.Pytasz o temperaturę ?Tyle przepisów że robiłam na czuja.U mnie około 1godziny w temp.200 st i chyba 45 min w 170 st.Ocet z przepisu zastąpiłam cytryną a cukru dałam 15 dkg bo śliwki bardzo słodkie.Pozwolilam sobie też co jakiś czas lekko odchylić piekarnik ,włożyłam pod koniec między drzwi piekarnika łyżkę drewnianą .Co roku coś tam kombinuje z powidłami,pozdrawiam.

      Usuń
    3. Bardzo dziękuję Urszulko. Też lubię kombinować w kuchni. Twój przepis na tyle mi się spodobał ,że postanowiłam tak zrobić powidła. Bardzo dziękuję jeszcze raz 😍

      Usuń
  8. Dobrze mieć kilka pasji. Jak jedna się znudzi to zawsze w zapasie są następne😄 Podziwiam Twoją pasję do przetworów i szkoda, że ja jej nie mam🥴 Bardzo by mi się przydała bo jest cenna i taka życiowa👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie, jeszcze ciastka świąteczne lubię piec ale tego w sloiki nie zapakuję, muszę przystopować, pozdrawiam.

      Usuń
  9. Świetny cytat! Sama mam kilka pasji i nie wyobrażam sobie życia bez nich.
    Ale zazdroszczę Ci tych śliwek! Jestem ich ogromną fanką :D
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, też lubię śliwki i powidła muszą być, pozdrawiam.

      Usuń
  10. Pasje mogą być różne, a wykonywanie smakołyków i zapraw to jedna z Twoich. :)
    Twój link i fotkę dodałam do mojego wpisu.
    Miło mi, że bawisz się u mnie. :)
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, cudowny cytat znalazłaś, pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  11. Nie ma większej wartości i frajdy, że własne przetwory. A powidła to radość dla podniebienia!
    Udanego tygodnia Ulu 🪷

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też lubię robić, choć w tym roku mam uraz po kompotach agrestowych o czym wspominałam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Przetwory ze śliwek - coś smacznego w zimowe wieczory. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, jeszcze jak się piernik piecze to juz super,pozdrawiam.

      Usuń
  14. Pasja, pasje bo przecież mamy je i całe szczęście.....nie nudzimy się. powidła również robię bo uwielbie je mój mąż Pozdrawiam ciepło Dusia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba mam we krwi te przetwory, pozdrawiam serdecznie.

      Usuń