sobota, 6 września 2025

331.Rękodzieło i przysłowia albo...wrzesień.

 Kolejny miesiąc i kolejna zabawa u Splocika :https://splocik2.blogspot.com/2025/09/rekodzielo-i-przyslowia-albo3-wrzesien.html?m=1

1.Przysłowie 

Wiele ostu we wrześniu wróży pogodną jesień.

2. Cytat 

Pasja to potężna moc, która pozwoli przezwyciężyć wszystkie trudności. Jeśli kochasz to, co robisz, znajdziesz sens swojego życia - i nieważne, co nim będzie, ważne, abyś robił to, co kochasz". - Krzysztof Puwalski .

Praktycznie pasuje cały cytat ,lubię robić przetwory, nie wyobrażam sobie aby ich nie robić, może i głupia jestem że tyle robię ale sporo ich wychodzi z domu,a to córka coś weźmie, synowa do degustacji też dostanie, u bratowej pomroziło owoce to też kilka sloiczkow przekazałam i tak się wyzbywam.Do zabawy zgłaszam powidła które robiłam 2 razy , te są z śliwek od synowej.

Wydrylowane.

Do brytfanki,troszkę dodałam cukru i sok z 1 cytryny ,postały tak całą noc a rano do piekarnika.

Po godzinie pieczenia w piekarniku odebrałam ok.0,5 l soku który też zapasteryzowałam ,jest pyszny.

I tyle się ostało,to czerwonawe to sok.

Mam nadzieję że organizatorka zaliczy taką pracę.Kocham to robić i już.

To jeszcze różyczka z ogrodu siostry ,jak ich nie było podlewałam im kwiatki a przy okazji zrywałam sobie maliny bo resztę to mają na działce.

Tyle na dzisiaj, za oknem pochmurno i będzie padać, dzięki za komentarze I odwiedziny, pozdrawiam. 

43 komentarze:

  1. Powidła śliwkowe to pychota. Myślę, że jak najbardziej kwalifikują się jako ilustracja cytatu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ważne że pasjami je robisz , nie ważne że mało co u Ciebie zostaje. Ważne że kochasz to co robisz . Swoją drogą to otwierając te słoiczki zimą na pewno te powidła i sok smakują wybornie !!!. W sumie to Ci zazdroszczę że masz już ta zabawę z głowy, ja nadal myślę :-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu, nie wyobrażam sobie tego nie robić i nie mieć.Zresztą 80%towaru dostalam a co za dużo to rozdałam.Pozdrawiam .

      Usuń
  3. Trafna realizacja hasła- cytatu. Prezentacja doskonała!
    Ja już zrezygnowałam z przetwórstwa. Jedyne co robię - to przecier pomidorowy i gruszki w occie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jeśli dostalam to trzeba zrobić a nawet jakbym musiała kupić to też bym robiła, pozdrawiam.

      Usuń
  4. Też sobie nie wyobrażam spiżarni bez darów natury zamkniętych w słoikach;) ciągle i zawsze zaprawiam to co się da, ale wiem, ze w zimie będzie pysznie i zdrowo:) Powidła jeszcze przede mną;) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym bardziej że owoce, trochę ogorkow I sporo cukinii dostalam od rodziny, pozdrawiam.

      Usuń
  5. W tym roku chcę zająć się organizowaniem mojej domowej spiżarni, takiej z prawdziwego zdarzenia, jaką moja Mama miała kiedy byłam dzieckiem i mam bardzo ambitny plan zrobić również powidła ! Dziękuje za instruktaż krok po kroku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny ,życzę powodzenia z spiżarnią, pozdrawiam.

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoja pasja jest super i jeszcze tak smakowita. Podziwiam. Przepis doskonały i chyba skuszę sie na tak robione powidła. Brawo Urszulko ! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdradzisz :-) w jakiej temperaturze prażysz sliwki? Z góry bardzo dziekuję :-)

      Usuń
    2. Powodzenia Bożenko.Pytasz o temperaturę ?Tyle przepisów że robiłam na czuja.U mnie około 1godziny w temp.200 st i chyba 45 min w 170 st.Ocet z przepisu zastąpiłam cytryną a cukru dałam 15 dkg bo śliwki bardzo słodkie.Pozwolilam sobie też co jakiś czas lekko odchylić piekarnik ,włożyłam pod koniec między drzwi piekarnika łyżkę drewnianą .Co roku coś tam kombinuje z powidłami,pozdrawiam.

      Usuń
    3. Bardzo dziękuję Urszulko. Też lubię kombinować w kuchni. Twój przepis na tyle mi się spodobał ,że postanowiłam tak zrobić powidła. Bardzo dziękuję jeszcze raz 😍

      Usuń
  8. Dobrze mieć kilka pasji. Jak jedna się znudzi to zawsze w zapasie są następne😄 Podziwiam Twoją pasję do przetworów i szkoda, że ja jej nie mam🥴 Bardzo by mi się przydała bo jest cenna i taka życiowa👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie, jeszcze ciastka świąteczne lubię piec ale tego w sloiki nie zapakuję, muszę przystopować, pozdrawiam.

      Usuń
  9. Świetny cytat! Sama mam kilka pasji i nie wyobrażam sobie życia bez nich.
    Ale zazdroszczę Ci tych śliwek! Jestem ich ogromną fanką :D
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, też lubię śliwki i powidła muszą być, pozdrawiam.

      Usuń
  10. Pasje mogą być różne, a wykonywanie smakołyków i zapraw to jedna z Twoich. :)
    Twój link i fotkę dodałam do mojego wpisu.
    Miło mi, że bawisz się u mnie. :)
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, cudowny cytat znalazłaś, pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  11. Nie ma większej wartości i frajdy, że własne przetwory. A powidła to radość dla podniebienia!
    Udanego tygodnia Ulu 🪷

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też lubię robić, choć w tym roku mam uraz po kompotach agrestowych o czym wspominałam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Przetwory ze śliwek - coś smacznego w zimowe wieczory. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, jeszcze jak się piernik piecze to juz super,pozdrawiam.

      Usuń
  14. Pasja, pasje bo przecież mamy je i całe szczęście.....nie nudzimy się. powidła również robię bo uwielbie je mój mąż Pozdrawiam ciepło Dusia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba mam we krwi te przetwory, pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  15. Śliwki są w tym roku pyszne, a przetwory - podziwiam, nie ma to jak powidła!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja to ostatnio mam tak, że co mam pod ręką sezonowe owoce, a najlepiej takie swoje lub od sąsiada, to od razu je wyjadam. Potem nie ma już z czego robić przetworów! Co poradzić jednak, prawdziwe owocki są zbyt pyszne :D
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maks,też jadłam ale ilości jakie dostalam nie sposób zjeść i tak 2 wiadra oddałam, pozdrawiam.

      Usuń
  17. Tylko raz robiłam, z rabarbaru, wyszlo smaczne, ale jak dla mnie to za dużo roboty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy węgierkach jest mało roboty, wypestkować do gara i piekarnika, pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  18. Jak pracowicie i pysznie napewno słoiczki same się rozchodzą 😀. O pieczeniu nie słyszałam ale dobry sposób pozdrawiam Urszulko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, od kilku lat robię powidła w piekarniku, pozdrawiam.

      Usuń
  19. Przetwory robione z taką pasją na pewno się przepyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Kocham wrzesień :D Nie dość, że moje urodziny to jeszcze sezon na gruszki i śliwki ♥ Smacznego!
    Miłego dnia :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie, też lubię ten miesiąc ale bez opadów,pozdrawiam.

      Usuń
  21. Przetwory przydadzą się z pewnością w krótkie chłodne dni pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń